Nytt oväder till till Stockholm. Boka snöröjning!

Nytt oväder till till Stockholm. Boka snöröjning!

  ÄKTA LJUS Blir nog en bristvara för Luciafiranden utomhus. Det kommer att blåsa rejält. Årets lucior bör överväga batteridrivna kronor för att sprida ljus i mörkret, annars finns det risk att de snabbt blåser ut. Ett nytt oväder med hårda vindbyar och 10-15 centimeter nederbörd är på väg in över landet i början av veckan. Helgens oväder orsakade översvämningskaos längs Västkusten och gjorde 12 000 hushåll strömlösa i både norr och söder och nu är nästa lågtryck på väg.

”Kraftiga vindar”

På tisdag, Luciadagen, blåser det upp och ett rejält nederbördsområde drar in.

– Kraftiga vindar med regn eller blötsnö blåser in västerifrån över främst Götaland och Svealand. Det blir friska vindar inåt land och längs kusterna hårda vindar, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

I söder blir det några enstaka plusgrader så där kan det förekomma inslag av regn, men upp över Svealand och södra Norrland blir det snö.

– Vi kan vänta oss 10-15 centimeter nederbörd under tisdagsdygnet, lokalt säkert mer, säger Anna Hagenblad.

Det stormiga vädret fortsätter på onsdagen, och nederbördsområdet vandrar upp över Norrland där regnet övergår till snö.

– På torsdagen, fredag klarnar det upp igen och många delar av landet kan få klart väder, säger Anna Hagenblad.

Minus 20 grader

Även om temperaturerna i söder fortfarande ligger på plus har vintern, om än försenad, nått norra Sverige med besked. Det blir riktigt kallt i norr de närmaste dagarna med dagstemperaturer på runt minus 20 grader.

– Vintern har kommit i stora delar av södra och norra Norrland men längs kusten är det fortfarande höst. Norra Värmland och Dalarna har också vinter men Svealand och Götaland har fortfarande höst.