Men blixthalkan slår till redan i natt

Extremvädret drar in över landet under fredagen och varningarna haglar. SMHI går ut med klass 2 varningar med vindstyrkor upp mot orkanklass.  Trafikverket varnar redan i natt för is- och frosthalka över stora delar av Sverige.  Helgen blir extremt blåsig i stora delar av Sverige och SMHI går ut med klass 1 och 2 varningar i landets norra delar.  – Det blir stormvindar men även risk för orkanbyar, säger Stina Kihlgren, meteorolog vid SMHI.

Värst på lördag

Värst blir det under lördagsdygnet då stormens centrum drar in från Atlanten över norra Sverige men det blir blåsigt i hela landet. Det väntas också regn och blötsnö norröver. – Det blir ett väldigt blåsigt dygn med en del nederbörd men inte i några jättestora mängder, säger Stina Kihlgren.

Halt väglag

Samtidigt varnar Trafikverket för ishalka och svårt väglag under natten.  Och varningarna sträcker sig i nuläget över hela fredagen. Deras prognos varnar för halt väglag över mer än halva landet, ända nedöver Dalarna.